Årsrapport 2014, Tausa
I februar påtok vi, Jon og Wenche Pedersen oss oppgaven med å være ansvarlige for Tausa, dens fremdrift og vedlikehold.
Det har blitt gjennomført en omfattende opprydding av båtens ledninger/ormebol, alt er blitt gjennomgått og er nå forsvarlig. Vi har byttet spillvannspumpe. Gassovnen er renset og satt i stand slik at den virker. Dynamoen har blitt reparert. Gammelt ugh har blitt renset ut av dieseltanken. Satt inn nytt toalett. Til lokket over motoren i brønnen har det blitt ordnet med nye innfestninger.
Hytta på båten ble delvis slipt ned og lakket. Brønnen ble oppmalt og båten generelt ble malt, lakket og pyntet på med tanke på Landsstevne. Madrassene i båten er skiftet ut med nye.
Tausa deltok på Landstevne i Oslo og vi var et mannskap på 4 som førte båten inn. Tausa fikk mye oppmerksomhet under stevne, vi ble kjent og opprettet noe kontakt med andre Collin Archer skøyte eiere. I sin helhet var turen og ferden en flott opplevelse og vi ble kjent med båten. Under overfarten fra Stavern og over til Søstrene møter vi sterk vind og seilte kun på fokka oppimot 12 knop. I denne sammenheng får fokken en rift. Vi oppdager også på denne turen at klyverseilet også har rift i seilet. Vi vil prøve å utbedre dette i påsken 2015.

Spri stangen er defekt.
Under ferden oppdager vi også at det ikke er tett fra ankerbrønnen. Sjøen slår inn over dekk og ned i den åpne brønnen og rett ned i køya i forkabinen. Dette blir veldig vått. Her skal vi bygge vegg som dekker anker kjetting og beskytter forkabinen fra innkommende sjøvann.
Vi erfarer også at det vil være hensiktsmessig med septiktank i båten. Slik det er nå går all kloakk rett i vannet. Ny septiktank er under bearbeiding og monteres inn før sesong 2015.
Klyverbommen er festet med wier inn mot strekkfisker. Denne løsningen er ikke holdbar. Det er vanskelig å få inn klyverbommen ved denne ordningen. Det er gitt medhold til at dette skal byttes ut med kjetting.

Noe av båtens tauverk er skiftet ut. Før sesongen vil det resterende av tauverk bli byttet ut og noe tauverk må kjøpes inn ekstra.
Gjennom båtsesongen har Tausa deltatt på tirsdagskvelder under seilas sammen med Lister og Dagmar. I sommermånedene har Tausa ligget ved den store brygga rett ned av slippen. Det har vært veldig problematisk å kunne foreta turer med båten under sommermånedene fordi havna har vært fylt med besøkende som har lagt seg utpå Tausa og forsvunnet inn på øya. Tilsvarende vi har kommet inn og ikke funnet plass å legge til. Vi ønsker i 2015 at det merkes av fast plass til Tausa og da en plass som gjør det lettere både å gå fra brygge og å få lagt til igjen.

Til vinterlagring har vi formet svarte plastrør som passer til båten. Vi har overtatt Anabeløy sin presenning. Den er imidlertid lekk på mange punkter. Vi har derfor lagt en ekstra presenning under denne. Vi ønsket å slipe ned dekket på Tause da dekket var svart og uholdbart varmt på solrike dager. Dessuten var natene begynt å komme opp på flere steder. Vi har pusset og skrapt. Båtbygger Håkon har sett på båtens dekk og mener Tausa bør opp på slipp neste vinter (2015) for full renovering av dekk og gjennomgang ellers. Vi pusser dekket og lakker som planlagt men er innstilte på et mer omfattende arbeid til vinteren
Under turen til landsstevne og ellers på varme dager er det en forferdelig stank nede i båten. Det gasser og gassen er så kraftig at den slår ut gassalarmen. Dette må utbedres. Vi tenker at det må bores hull mellom spantene og renses så godt det lar seg gjøre.

Tausa er en fantastisk båt og vi ønsker at flere blir med i vedlikeholdet og bruk fremover.

Med hilsen Wenche og Jon

Visninger: 43

© 2019   Created by Niels Damgaard.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår