Informasjon om aktiviteten

Grønningen fyr

Disponerer og vedlikeholder Grønningen fyr og organiserer vertskapssesongen på fyret.

Gruppa vil gjerne ha flere medlemmer.

Du kan kontakt fyret på telefon 95102523 i den tid man kan overnatte der ute.

Sjekk DNT video her fra Grønningen her.

Fyrhistorisk forening skriver dette om Grønningen

Sted: Grønningen fyr
Medlemmer: 32
Seneste aktivitet: jun 30, 2017

Grønningen fyr på østsiden av Kristiansandsfjorden ble tent i 1878. Ved automatiseringen av fyret i 1980 ble fyrstasjonen avfolket. Bragdøya kystlag leier fyret av Kystverket. Fyrstasjonen er åpen for medlemmer og for allmennheten.

Øya som fyret ligger på er forholdsvis liten, og deler av den er fredet som fuglereservat fra 15. april til 15. juli. Adkomsten er, naturlig nok, med båt. For tiden kan ingen sertifisert skyssbåt gå inn i fyrstasjonens harde og værutsatte havn. Derfor er det litt "eksklusivt" å få være på Grønningen. Men folk kommer; padlende, roende, seilende eller i motorbåt. Mange kommer igjen år etter år. Der er normalt 40 soveplasser og standarden er enkel. Gjester som vil ta en tur på sjøen får låne robåt. I sjøbua dekker gjestene opp på langbordet om kvelden, gjerne med selvfanget fisk.

Vedlikehold

Å bevare fyrstasjonen som kulturminne er helt i tråd med lagets målsetting. Det har vært mange arrangementer og dugnader på Grønningen siden kystlaget overtok ansvaret. Vedlikehold av fyrstasjonen er den leien kystlaget betaler. Det er Grønningengruppa i kystlaget som disponerer fyret og står for det meste av vedlikeholdet. Gruppa arrangerer en del dugnader hvert år – når været er slik at en kan komme i land på fyret. Der er værhardt og havna er heller dårlig, så det hender at planlagte arrangementer "blåser bort". Kystlaget arrangerer hvert år St. Hans fest – med dugnad!

Grønningengruppa

Forestår driften av fyrstasjonen og har ansvaret for båtene som gruppa disponerer. Grønningengruppa møtes i blant på Bragdøya, men oftest på Grønningen. Der er alltid rikelig med vedlikeholdsoppgaver, men også nydelige sommermorgener som kan nytes i solveggen ved sjøbua, og myke kvelder med grilling av dagens fiskefangst.

Vertskap og besøkende

I skoleferien er det vertskap på Grønningen. Kontaktes på telefon 95102523.
I vertskapsperioden kan du komme uten å melde fra på forhånd og få en køye på Grønningen en natt eller flere. Medlemmer i kystlaget holder fyret åpent for besøkende som kommer i egen båt eller som del av Kystled Sørs tilbud. Skoleklasser bruker fyret til turer og leirskoleopplegg, kystledsturister overnatter og trives der.

Fyrhistorisk forening skriver dette om Grønningen

Forum

Årsraport om Grønningen fyr 2013

Grønningen fyr 2013Nydelig sommer og veldig godt besøk med godt over 1000 overnattinger. Fyret var åpent med vertskap i 9 uker. Vår og høst ble fyret leid ut 30 ganger til ulike grupper.Det ble…Fortsett

Merker: 2013, Grønningen, Årsraporter

Startet av Niels Damgaard mai 9, 2014.

Dugnad 22 mars

HURRA ! Fyrsesongenen starter !!Sigbjørn har starta den allerede med dotømming og masse vasking !Håper på lite vind og at MANGE kan stille på dugnad til tirsdagFortsett

Startet av Karen Schanke apr 16, 2014.

Kommentarer

Kommenter

Du må være medlem av Grønningen fyr for å kunne legge til kommentarer!

Kommentert av Elin Pedersen den 30 juni 2017 kl. 13.23
Uke 26 i 2017 er Kari Vik og jeg vertskap på Grønningen. Ei flott uke nærmer seg slutten. Mye vær og hyggelige gjester har det vært. Har også fått gjort en del dugnadsoppgaver, malt, rydda og vaska.

Gruppe-leder
Kommentert av Karen Schanke den 16 mars 2014 kl. 19.59

Snart er det fyrsesong. JIPPY !!


Gruppe-leder
Kommentert av Kari Wigstøl den 26 juni 2013 kl. 9.01

Ikke at det ble arbeidet uhorvelig mye på fyret i sankthanshelga Grilling, rekespising og samtaler om litteraturen, livet og andre vesentligheter, ble hovedingrediensene i en ganske så fin tur. Tunge dønninger og noe regn lørdagskvelden, lite vind og ganske bra vær søndagen. 16 deltakere rundt bålet (som besto av de siste brennbare rester av gammelt inventar) og senre i sjøbua til langt på natt.

\uap>Aggregatrommet ble ryddet, feid og malt. Likner nesten en pub, så fint ble det.

Kommentert av Elin Pedersen den 21 juni 2013 kl. 14.34
UKE 25- fra 16.-23.juni 2013
Første vertskapsuke har hittill vært praktfull. Mest sol, men ikke den store temperaturen. Mye besøk av hyggelige gjester, to grupper har overnattet. I tillegg noen som "reker" innom, kajakker og snekker, stopper noen timer og spiser før de drar videre. I dag regner og blåser det, og da blir det innendørs vedlikehold som står på planen. I morgen er det St.Hans fest her ute - litt på forskudd. Håper å se mange her da! Sommerhilsen fra Elin

Gruppe-leder
Kommentert av Jorun Wigstøl den 19 juni 2013 kl. 8.54

Håper du koser deg som vertskap Elin og at det meste er "på stell".  Været kan vi ikke gjøre noe med, men Grønningen i gråvær er også bra hvis en har nok av lesestoff. 

Et besøk ut kan anbefales.

Kommentert av Elin Pedersen den 19 juni 2013 kl. 0.25
Så er Sommersesongen her. Jeg er vertskap på Grønningen første uke, og kom ut i "Sigbjørn" på søndag ettermiddag. Det har vært sol og sommer, om enn ikke den store varmen. Men hva gjør vel det når en kan ønske hyggelige gjester velkommen til verdens beste fyr? Dette er et sted hvor en kan oppleve naturens stillhet og havets ro / eller det stikk motsatte- en luksus som blir mer og mer verdifull etter hvert som livet for øvrig blir travelt, støyende og i høyt tempo.

Her kan en rett og slett VÆRE.. Velkommen ut! :-)
 
 
 

© 2018   Created by Niels Damgaard.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår