Informasjon om aktiviteten

Dagmar los

Ansvaret for bruk, drift og vedlikehold av losbåten Dagmar ligger hos en egen driftsgruppe.

Ansvarlig for gruppen er Sigbjørn Ubostad. Har du spørsmål knyttet til båten kan han kontaktes på e-post eller telefon 415 70 970.

Sted: Bragdøya
Medlemmer: 17
Seneste aktivitet: jun 19, 2017

Om Dagmar

Dagmar Los (losskøyte, 1900)

Egennavn

Dagmar

Båttype

Skøyte

Lengde

36 fot

Største bredde

4,5 m (14,8 fot)

Dyptgående

1,8 m

Byggeår

1900

Båtbygger

Nils Eriksen

Framdriftsmidler

Seil, Motor

Motortype

Motor: 31hk Sole diesel 1999 mod.

Seiltype

Gaffelrigg  med storseil, fokk, klyver og toppseil

Seilareal

95 kvm

Kommune

Kristiansand kommune

Lagstilhørighet

Bragdøya kystlag

Nåværende eier

Bragdøya kystlag og Kristiansand kommune

Dagmar ble bygd av båtbygger Nils Eriksen i Narviken ved Søndeled (Risør) i 1900. Den 36 fot lange skøyta var byggenummer 47. Den var originalt bygd som losskøyte til los Martin Nilsen, Rauane ved Kragerø. I 1908 ble det installert motor, en Grei på 10 hk. Båten ble solgt til Flekkerøy loslag da Nilsen døde i 1912. Dagmar gikk på Flekkerøya som losskøyte til 1934. Etter dette overtok los Thor Christiansen den og brukte den til fiske til 1957. Videre gikk den til Gøteborg i 1959, da los Harald Palmqvist kjøpte henne. Palmqvist restaurerte henne og holdt henne etter svenske forbilder slik en svensk losbåt kunne ha vært på 1920-tallet. Denne innredningen er fortsatt om bord. Dagmar ble på 80-tallet(1982) kjøpt tilbake til Norge av Ingeborg og Sigurd Bjørnstad i Oslo.

Flere interessenter, blant annet Kristiansand Havnevesen, kjøpte henne hjem til Kristiansand i 1992. I dag eies og drives hun av Bragdøya kystlag. Dagmar los har fast båtplass på Bragdøya, der en egen Dagmargruppe i Bragdøya Kystlag har det daglige ansvaret for vedlikehold og drift av båten. Seilsesongen starter om våren så fort temperaturen tillater det og avsluttes med Vet seil seilasen i september. Det arrangeres dagsturer, helgeturer og lengre seiltokter som for eksempel til Danmark og langs Svenskekysten, og selvsagt også langs Sørlandskysten.

Vinteren 2003/2004 gjennomgikk Dagmar omfattende reparasjoner. Arbeidet ble gjort på Bragdøya av innleide båtbyggere, med kystlagsfolk som håndlangere. Forstevnen og deler av huden ble skiftet. Det gjenstår arbeid på dekket og på akterstevnen, en så gammel båt krever sitt – hele tiden.
Senhøstes 2005 gikk Dagmar inn på slippen på Bragdøya der båtbygger Håkon Danielsen hadde hovedansvaret for den fortsatte restaureringen. Medlemmer av kystlaget deltok i arbeidet etter anledning og kompetanse. Fra 2006 ligger hun igjen på vann - med nytt dekk. 

Kommentarer

Kommenter

Du må være medlem av Dagmar los for å kunne legge til kommentarer!


Sysop
Kommentert av Niels Damgaard den 11 juni 2017 kl. 7.08
I sterk bris la kaptein Sigbjørn Ubostad og mannskapet i Dagmar tirsdag kveld.\uabr> Med ett rev i storseilet og kun fokka gikk det unna rundt Bragdøya.\uabr> Vi hadde også vann på dekk, da sørøsten hogg til vest av Dubingen.\uabr> Inn Steinsundet var farten høy, så vi jibbet innover og beholdt sløren inn.\uabr> Nydelig kveld påfulgt av et lass vafler.\uap>

\uab>Ole Dag Kvamme

Gruppe-leder
Kommentert av Karen Schanke den 28 august 2016 kl. 16.59
For de som ikke allerede vet det så vant " Dagmar" Vetseil 2016 (store båter)
Gøy å være med !

Gruppe-leder
Kommentert av Karen Schanke den 16 mars 2014 kl. 19.58

Gleder meg til Dagmar skal pakkes ud !!


Gruppe-leder
Kommentert av Wenche Pedersen den 25 august 2013 kl. 17.43

For en flott dag vi har hatt. Vi har vært ute med Dagmar i dag og øvelses seilt. Et fantastisk nydelig vær. Vindstyrke 6 - 8., perfekt for oss ferskinger. Kaptein Sverre er en dyktig læremester. Vi seilte over Vestergapet opp langs Dvergsøya og rundt den for så å seile tilbake til Bragdøya gjennom Steinsundet. Alle seilene ble heist og ord og uttrykk begyner å komme på plass. På turen i dag var Kjell Erik, Finn, Jon, Sverre og meg Wenche med. Takk for turen, gleder meg til neste gang.

 

Er nå spent på om vi har fått riga ned seilene riktig!!!

 
 
 

© 2019   Created by Niels Damgaard.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår