Gleder, naturnærhet og tradisjoner

Jeg antar at de fleste vil være enige i følgende:  Robåtbruk kan gi så mye både gledelig og verdifullt:  God mosjon, allsidige aktiviteter, naturnærhet, spennende oppdagerturer.  Ikke minst er robåter enestående sosiale; alle - unge og gamle, øvde og uøvde - kan samarbeide om fremdriften.  De er lastedryge, sjøsterke, raske og kan seiles - forsiktig eller dristig etter ønske. 

Og alt dette er de, og kan de, på én gang!  Det gjør ingen annen båttype dem etter!  Jeg har selv langvarig og sikker efaring for å gjøre trerobåter svært så allsidige og anvendelige, både som  fritidsbåter, og til leirskole og vanlig skolearbeid (bare ett problem:  Det er stundom litt vanskelig å få elever på land igjen, når de har fått tak på roingen!)

Mange er bestemt på at det er viktig å drive med tradisjonell robåtbruk både i dag og i fremtiden, både fordi det er viktig tradisjonsvern, og fordi det er så sunt og verdifullt i seg selv. 

Gått ut av bruk?  Gammeldags?  Kosebåter?

Men robåtbruken er nok forsvinnende liten.  Selv folk som er ekstra interessert i slike båter, er visst utpå bare noen få ganger i året, ofte ikke så mye engang!  Så folk flest får - med rette? - inntrykk av at trerobåter er gammeldags, uaktuelt, kulturminner.  Og som en robåtbygger sa, da han skulle si hva som var vitsen med en robåt til kanskje hundreogfemti tusen kroner:  ”Det er mest for kosens skyld!”

Allbruksbåter

Som sagt har jeg erfart noe helt annet:  De kan rett og slett brukes til ”alt mulig”, være allbruksbåter: Mosjonsroing, ulike versjoner av seilas (små-, mellom- og storseiling), halvdags- og heldagsturer med variert innhold (bl. a. landstigninger, oppdagelseturer i terrenget og i stranda, bål og måltid osv), langturer over flere dager. 

Og med påhengs i brønn, kan vi dra av sted i hvilken som helst vindretning og opptil kulings styrke, og vite nokså nøyaktig hvor lang tid vi vil bruke på en strekning.  Dermed kan vi dra til steder der det er le for kulingen, og ro og/eller seile der, gå i land og alle de andre tingene vi ønsker å gjøre, og så dure hjem igjen når vi vil:  Motormulighet gir mer roing og seiling.  Og med motor kan vi også gjennomføre rene frakteturer, enten det nå er tunge ting, ubevegelige gjester og/eller på knapp tid!

Flere justeringer

Det er også aktuelt med flere andre forandringer og justeringer på robåtenes utstyr og innredning enn bare motorbrønnen.  Jeg har eksperimentert med svært mange slike, og får robåtene mine til å bli langt mer praktiske enn det tradisjonelle - men uten å bevege meg ut over tradisjonelle prinsipper for hvordan ting skal gjøres.

Mange eller få, mye eller lite?

Ønsker vi mange eller få robåter på sjøen?  Ønsker vi at de fleste robåtbrukere skal dra av gårde ofte eller sjelden, en gang eller to i uka til mange ulike ting, eller en gang eller to vår og høst, og et par ganger om sommeren?  Eller enda skjeldnere?  Og ”mest for kosens skyld”?  Er vi villige til å gjøre noen justeringer på innredning og utstyr for å gjøre robåter til praktiske allbruksbåter for dagens fritidsbruk?

Jeg har vel gjort tydelig hva jeg selv mener.  Hva mener andre?

Visninger: 147

Svar på dette

© 2018   Created by Niels Damgaard.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår